Meteen naar de inhoud

Het spel

Act-it-Out wordt als bordspel gespeeld. Met behulp van gekleurde pionnen en een dobbelsteen doorlopen de spelers een parcours met gekleurde vlakken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kaarten met opdrachten en kaarten met aandachtspunten.

Opdrachten
Op de opdrachtkaarten staat steeds per vaardigheid een opdracht, zes opdrachten per kaart dus, die qua kleur overeenstemmen met het spelbord. De met de kleur corresponderende vaardigheid wordt, door degene die aan de beurt is, in een rollenspel geoefend. De ‘actieve rol’ is voor degene die de opdracht krijgt. De trainer wijst eventuele bijrollen toe.

De opdrachten zijn steeds een korte omschrijving van een sociale situatie, ze laten veel ruimte voor improvisatie over de details van de situatie. Indien nodig instrueert de trainer de deelnemers over deze details. Daarnaast is het mogelijk eigen situaties in te brengen d.m.v. het hier te downloaden formulier.

Aandachtspunten
Elke speler heeft een kaart met daarop de aandachtspunten per vaardigheid. Aandachtspunten zijn tips die je kunnen helpen de vaardigheid correct uit te voeren.

Het toepassen van die aandachtspunten leidt tot min of meer adequaat gedrag in de meeste situaties. Na uitvoering van de opdracht reageren trainer en andere spelers kort op de uitvoer van de opdracht. (welke aandachtspunten werden gebruikt, en eventuele aanvullende tips).

De rol van de trainer

  • De trainer doet (bij voorkeur) zelf niet mee aan het spel.
  • De trainer kan meedoen met rollenspelen om de correcte toepassing van de aandachtspunten te demonstreren.
  • De trainer zorgt voor een serieuze werkhouding van de groep tijdens de rollenspelen.
  • Hij zorgt voor het correcte verloop van het spel, en houdt het tempo erin.
  • Hij wijst de tegenspeler(s) aan en instrueert de spelers over de details van hun rol en de toepassing van de aandachtspunten.
  • Hij geeft (positieve) feedback op de uitvoering van de opdrachten en de eventuele toepassing van de aandachtspunten, en vraagt de andere spelers en toeschouwers dat ook te doen.

Uitvoering
Een spel dat intensief gebruikt wordt, moet tegen een stootje kunnen.
Vandaar dat we in de uitvoering hebben gekozen voor zeer duurzame materialen.

  • Het spelbord is rechtstreeks geprint op een paneel berkenmultiplex wat uit vier puzzelstukken bestaat.
  • De speelstukken en speelkaarten worden geleverd in een stevige plastic box met scharnierdeksel.
  • Alle speelkaarten zijn gelamineerd met transparant plasticfolie.
  • Alle onderdelen van Act-it-out zijn ook apart verkrijgbaar.